VIGeZ lanceert in september opvolger van actieve voedingsdriehoek

Thema: Voeding, beweging en sedentair gedrag

Datum: 12 juli 2017

Het VIGeZ werkt aan een nieuw model over gezonde voeding, beweging en lang stilzitten. Voor het eerst ligt de focus op het formuleren van duidelijke en haalbare gezondheidsboodschappen naar het brede publiek. Het nieuwe model wil elke Vlaming bewust maken en motiveren om gezonder te eten, voldoende te bewegen en lang stilzitten te beperken. Op 19 september stelt het VIGeZ de opvolger van de actieve voedingsdriehoek voor. 

Nieuwe materialen

Op 19 september zal het nieuwe model samen met uitgebreide info en tips voor het brede publiek beschikbaar zijn op de website van het VIGeZ. Je vindt online dan ook al affiches, folders, placemats, promotiematerialen en infographics. 

Ook professionals (zoals diëtisten, huisartsen en professionals ‘bewegingspromotie’) kunnen op de website terecht voor een uitgebreid digitaal dossier met informatie over de wetenschappelijke onderbouwing van de nieuwe actieve voedingsdriehoek. Daarnaast zijn er ook voor hen promotiematerialen.

Voor het onderwijs zijn er kort na de lancering op 19 september verschillende materialen beschikbaar die gebaseerd zijn op het nieuwe model. Zo komt er een gids voor schoolmaaltijden, een leerlijn over gezonde voeding, en verschillende educatieve materialen zoals:

  • Woogie Boogie en de ‘Proefkampioen’ voor het kleuteronderwijs
  • Digitale informatiedossiers voor leerkrachten van het secundair onderwijs

Haalbare en praktische adviezen

Waarom wordt de actieve voedingsdriehoek eigenlijk aangepast? De laatste jaren is er in Vlaanderen een steeds grotere interesse in gezonde voeding en beweging. Samen met deze interesse neemt echter ook de verwarring toe rond wat er nu écht gezond is en wat niet. Het VIGeZ wil op die vraag een duidelijk antwoord bieden. 

De huidige actieve voedingsdriehoek doet dat maar gedeeltelijk. Het huidige model is vrij complex en houdt te weinig rekening met de dagdagelijkse realiteit. Het model geeft, zoals vergelijkbare modellen in het buitenland, een ‘ideale wereld’ weer, die voor veel mensen niet meteen haalbaar is.

Bovendien vereist de huidige driehoek nog bijkomende uitleg van een professional, zoals een diëtist of een arts om concrete vragen rond voeding en beweging te beantwoorden. Oorspronkelijk was de driehoek dan ook bedoeld als educatieve tool voor gezondheidsprofessionals. 

Daarom werkt het VIGeZ momenteel aan een nieuw model rond voeding, beweging en sedentair gedrag dat voor het eerst rechtstreeks naar het brede publiek zal communiceren. Het is de bedoeling om via het model haalbare en praktische adviezen te geven die elke Vlaming kan helpen om gezonder te leven. Zodat extra toelichting door een professional (zoals een diëtist, huisarts of leerkracht) niet langer nodig is.

Samen met experten en burgers

Het VIGeZ werkt voor de ontwikkeling van het nieuwe model samen met een groep van experten inzake voeding, beweging, lang stilzitten, communicatie en gedragsverandering.

Daarnaast wordt het nieuwe model intensief getest bij verschillende doelgroepen zoals jongeren, ouderen, volwassenen met en zonder kinderen, …, uniek in de wereld van voedings- en bewegingsmodellen. 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het nieuwe model en schrijf je voor de nieuwsbrief voeding en beweging

Gerelateerd nieuws