Swingende flashmob in kleuterschool ‘Het Notendopje’ uit Wijnegem

Thema: Voeding, beweging en sedentair gedrag

Datum: 16 juni 2017

PERSBERICHT- Vandaag palmden de kleuters van kleuterschool ‘Het Notendopje’ uit Wijnegem de speelplaats in met een swingende flashmob. Onder begeleiding van Thomas van Goethem, ‘host’ bij ‘Disney Junior’, dansten de kleuters op ‘Woogie Boogie’. Dat is een reeks dansfilmpjes waarin de populaire Disneypersonages Mickey, Donald Duck en Sofia kleuters inspireren om van hun stoel te komen en samen te bewegen.

Winnaar van de Woogie Boogie-wedstrijd

De flashmob onder begeleiding van Thomas Van Goethem maakt deel uit van het prijzenpakket dat de eerste kleuterklas van ‘Het notendopje’ in ontvangst mocht nemen. Deze klas was immers dé winnaar van de Woogie Boogie-wedstrijd. Dat is een wedstrijd voor alle kleuterklassen in Vlaanderen die kleuters aanmoedigen om minder te zitten en meer te bewegen.

Deelnemende kleuterklassen konden een filmpje insturen waarin de kleuters samen op Woogie Boogie dansten en zo minder stilzaten. De ingezonden filmpjes werden beoordeeld op basis van creativiteit en originaliteit.

Meer bewegen, minder zitten

Woogie Boogie is een campagne van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en Disney Benelux om kinderen tussen drie en zes jaar meer te doen bewegen. Hoewel dit niet altijd zo lijkt, zitten kleuters immers nog veel te vaak te lang stil: in de auto, thuis en op school.

De cijfers uit het VIGeZ-rapport over sedentair gedrag liegen er niet om: kinderen in Vlaanderen brengen 6 tot 9,5 uur per dag zittend door. Dat is maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd. Kleuters die te lang stilzitten, lopen meer risico op overgewicht.

Woogie Boogie-filmpjes

Woogie Boogie bestaat uit een reeks filmpjes van ongeveer 1 minuut en worden dagelijks uitgezonden op tv-kanaal ‘Disney Junior’. Ze zijn ook beschikbaar op YouTube. Aan de hand van bewegingsoefeningen moedigen de Disneyhelden kinderen aan om minder stil te zitten en meer te bewegen.

Jaarlijke Woogie Boogie-dag

De Woogie Boogie-dag zal vanaf nu jaarlijks terugkeren op de laatste woensdag voor de paasvakantie. Dit wordt dé dag in het jaar waarop alle stoelen in de klas aan de kant gaan. Die dag roepen we dan ook uit tot de Woogie Boogie Stoelendans. Alle Vlaamse kleuterscholen zullen dan jaarlijks worden herinnerd aan het belang van het beperken van lang stilzitten én meer te bewegen. 

Gerelateerd nieuws