Woon gezond, samen naar een rookvrij huis!

Thema: Tabak

Datum: 14 november 2016

PERSBERICHT - In Vlaanderen zitten 68.000 kinderen nog elke dag in de tabaksrook. Met ernstige gevolgen voor hun gezondheid. De meeste ouders weten wel dat meeroken ongezond is, maar niet hoe schadelijk het precies is voor hun kinderen. Daarom organiseren het VIGeZ, de Vlaamse Logo’s en de Vlaamse overheid een Vlaamse actieweek over de gevolgen van passief roken, met als slogan ‘Woon gezond, samen naar een rookvrij huis!’. Kom op tegen Kanker ondersteunt de actieweek door er een herhaling van zijn campagne ‘Binnen roken is nooit oké’ aan te koppelen.

Misverstanden

Er bestaan nog heel wat misverstanden over roken in huis en in de auto in bijzijn van kinderen. Veel rokers denken bijvoorbeeld dat roken onder de dampkap of bij een open raam de schadelijke stoffen doet verdwijnen. Maar niets is minder waar.

“De schadelijke rookdeeltjes verspreiden zich in je huis zonder dat je er iets van merkt: in de lucht, op de meubels of het speelgoed. Ook als je alleen binnen rookt wanneer de kinderen niet thuis zijn of luchtverfrissers gebruikt, blijven de schadelijke stoffen in huis hangen. Enkel wanneer je niet binnen rookt, zorg je ervoor dat kinderen niet meeroken”, zegt Marjolijn Vos, projectmedewerker gezond binnen van het VIGeZ.

Van 14 tot 18 november

Om die misverstanden uit de weg te ruimen, organiseert het VIGeZ in samenwerking met de Vlaamse Logo’s en de Vlaamse overheid een actieweek over passief roken, met als slogan ‘Woon gezond, samen naar een rookvrij huis!’. Van 14 tot 18 november bundelen heel wat organisaties in Vlaanderen zoals gemeenten, OCMW’s, huisartsenpraktijken en apothekers de krachten om alle Vlamingen te informeren om niet binnen te roken. Ze doen dit via affiches, folders, wachtzaalpancartes, banners en artikels in magazines.

Kom op tegen Kanker ondersteunt de actieweek door er een herhaling van zijn mediacampagne ‘Binnen roken is nooit oké’ aan te koppelen. De spotjes lopen van 14 tot 27 november op tv. 

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “De gevolgen van roken zijn niet enkel nadelig voor de roker zelf, ook kinderen die thuis in deze tabaksrook zitten worden hierdoor getroffen. Om deze meerokers te beschermen, is de actieweek van VIGeZ op haar plaats.”

Gezondheid

De gezondheidseffecten van een woning waarin binnen gerookt wordt zijn niet te onderschatten. 

“Kinderen die opgroeien in een rokerige omgeving hebben meer kans op astma, longontsteking en bronchitis. Ze krijgen ook vaker oorontsteking en andere gehoorproblemen. Baby’s lopen bovendien een groter risico om te sterven aan wiegendood”, licht Marjolijn Vos toe.

Gerelateerd nieuws