Opleidingen

Actieve Kinderopvang

Voeding, beweging en sedentair gedrag

Voor wie: Schooldirecteurs,Coördinatoren en begeleiders van voor- en naschoolse kinderopvang (3 tot 12 jaar)

Hoe zorg je ervoor dat kinderen voldoende bewegen? Wat is een actief spel? En welke dranken en tussendoortjes zijn gezond? Ook in de buitenschoolse kinderopvang is het belangrijk dat kinderen gezond eten, voldoende actief zijn en niet te lang neerzitten. Om de opvang hierin te ondersteunen, ontwikkelde het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) het project ‘Actieve kinderopvang’.

Lees meer

Gezonde kinderdagverblijven

Voeding, beweging en sedentair gedrag

Voor wie: Coördinatoren en begeleiders van kinderdagverblijven (kinderen van 0 tot 3 jaar)

Gezonde kinderdagverblijven biedt concrete ondersteuning aan de hand van een vorming voor de begeleiders en coördinatoren. Via de vorming word je geïnformeerd en gesensibiliseerd over de bestaande aanbevelingen rond gezonde voeding, beweging en lang stilzitten, en leer je om een beleid rond deze gezondheidsthema’s op te starten of verder uit te bouwen.

Lees meer

Train-de-trainer Zilverwijzer in Woonzorgcentra

Geestelijke gezondheidsbevordering

Voor wie: Personeelsleden uit woonzorgcentra (psycholoog, ergotherapeut, maatschappelijk assistent, (ortho)pedagoog, hoofdverpleegkundige, …)

Eerstvolgende sessie: 26 september 2017

Zilverwijzer in Woonzorgcentra is een preventieve methodiek om samen met bewoners te werken aan veerkracht. Een sterke veerkracht draagt namelijk bij aan een positieve geestelijke gezondheid. Tijdens één namiddag word je klaargestoomd om binnen je woonzorgcentrum met de methodiek aan de slag te gaan. Zo ontdek je in de train-de-trainer uit welke verschillende onderdelen Zilverwijzer in Woonzorgcentra bestaat. De hoofdfocus van de vorming ligt op de Zilverwijzer-groepssessies. Je komt te weten hoe de handleiding is opgebouwd en krijgt via oefeningen handvaten aangereikt om de Zilverwijzer-groepssessies zelf te organiseren en te begeleiden.

Lees meer

De Goed-Gevoel-Stoel: een stevig zitje

Geestelijke gezondheidsbevordering

Gezondheidsongelijkheid

Voor wie: Deze train-de-trainer is er voor iedereen die voeling heeft met de leefwereld van mensen uit kwetsbare groepen zoals Verenigingen waar armen het woord nemen, welzijnsschakels, OCMW’s, buurthuizen, wijkgezondheidscentra, …. Vanaf dit najaar is er ook een Goed-Gevoel-Stoel op maat van sociale economiebedrijven.

Eerstvolgende sessie: 12 oktober 2017

Maatschappelijk kwetsbare mensen hebben vaak naast allerhande materiële, fysieke en financiële problemen ook psychische problemen. Daarom ontwikkelde het VIGeZ in samenwerking met CEDES de ‘Goed-Gevoel-Stoel’, een groepsmethodiek om samen met mensen uit kwetsbare groepen te werken aan geestelijke gezondheid en mentale draagkracht.

Lees meer

Vorming Bewegen Op Verwijzing-coach

Voor wie: Deze vorming staat enkel open voor Bewegen Op Verwijzing-coaches die voorgedragen worden door een goedgekeurde kleinstedelijke zorgregio. Indien je geen contact hebt met een goedgekeurde kleinstedelijke zorgregio, heeft het geen nut om jezelf hiervoor in te schrijven.

Eerstvolgende sessie: 03 oktober 2017

Iedere Bewegen op Verwijzing-coach volgt een verplichte vorming bij VIGeZ. Die duurt drie dagen en is alleen toegankelijk voor coaches van goedgekeurde projecten.

Lees meer

Praktisch

  • Cursusmateriaal inbegrepen.
  • Bij een volledige dag is een broodjeslunch voorzien.
  • Automatische bevestiging na inschrijving. Een week voor aanvang volgt via e-mail meer info.
  • Annuleren tot 1 week voor aanvang.
  • Facturatie na afloop van de vorming.
  • Als je verhinderd bent wegens overmacht, kan één van je collega's kosteloos je plaats innemen